пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

Від чого потрібно відмовитися в школі?

Парадокс, але школа вчить безлічі речей, які взагалі ніколи не знадобляться учням у їхньому житті, і не вчить багато чому з того, що їм буде дійсно необхідно. Про це гарвардський професор написав цілу книгу.
Професор Девід Перкінс є засновником науково-дослідного проекту в Гарвардській вищій школі освіти, який займається людським капіталом і способами його розвитку. Перкінс бере активну участь в тих змінах, які відбуваються в американській системі освіти. У своїй новій книзі «Мудрість майбутнього» він шукає відповідь на питання, від чого потрібно відмовитися педагогам, щоб знання, отримані в школі, були застосовні в сучасному житті.
Професор любить розповідати таку історію. Одного разу індійський лідер Махатма Ганді сідав у поїзд. Одна з його сандалій злетіла з ноги і впала на землю. Поїзд уже починав рух, і не було ніякої можливості підняти її. Тоді Ганді не роздумуючи скинув на землю і другу сандалію. На питання приятеля про свій вчинок він відповів, що одна сандаля йому не принесе ніякої користі, а дві сандалі обов'язково кому-небудь знадобляться. Зазвичай цю історію сприймають як приклад щедрості, але насправді вона про інше: про розуміння того, що потрібно людям, і про вміння відпускати.
Професор Перкінс каже, що вчителі повинні навчитися цим двом речам. Найголовніше питання, який вони повинні собі ставити: у чому цінність навчання в школі?

Немає коментарів:

Дописати коментар